Barza albă sau cocostârcul este una din cele mai îndrăgite păsări din țara noastră, fiind una din puținele specii care interacționează cu omul, construindu-și cuibul în vecinătatea așezărilor umane, folosind ca suport acoperișurile caselor, coșurile de fum sau stâlpii înalți.
Această pasăre maiestuoasă cu ciocul roșu, picioarele lungi, penele albe și remigele negre nu poate fi confundată cu nicio altă pasăre. Simbol al primăverii, al norocului și al nașterii, barza care își face apariția pe acoperișul unei case semnifică faptul că familia respectivă va avea, în viitorul apropiat, un copil.
Cu un săculeț în cioc, coboară la ușa unei case și lasă, norocoșilor părinți, nou-născutul surâzător. Totodată, barza simbolizează căsătoria monogamă și fidelitatea, fiind prețuită și respectată pentru că are un singur partener, pe viață.
Monetăria Statului dedică acestei grațioase păsări primul produs medalistic – cuprins în Programul medalistic pe anul 2019, secțiunea Flora și fauna României – „Barza albă”. Compus din medalie, pliant și mapă de prezentare, nou produs, emis intr-un tiraj de 100 seturi (40 seturi – argint, 60 seturi – aliaj cupru), poate fi achiziționat la prețul de 1.065 lei/ set, pentru medalia din argint și de 361 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.
Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
• Aliaj: Argint 925‰ - Diametru: 60 mm - Greutate: 167 grame - Calitate: patinată
• Aliaj: Cupru - Diametru: 60 mm - Calitate: patinată
Comments