Ziua Monetariei

LA MULȚI ANI, MONETĂRIA STATULUI!

 

Astăzi, Monetăria Statului a împlinit 82 de ani de la reînființare!

La ceas aniversar, institutia noastra are bucuria de a va informa ca a lansat produsul medalistic aniversar „Ziua Monetăriei Statului”. Acesta este compus din medalie, brosura si cutie de prezentare.

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoare:

  • Material: Argint 925‰,
  • Diametru: 50 mm,
  • Greutate: 49 grame
  • Calitate: proof,
  • Tiraj fix: 100 bucăți.

Pret: 345 lei (tva inclus)

 

La aproape un secol şi jumătate de existenţă şi la 82 de ani de la reînfiinţare, Monetăria Statului se prezintă astăzi, în sediul său din Fabrica de Chibrituri nr. 30 din Bucureşti, ca urmare a numeroaselor eforturi depuse de-a lungul timpului de personalităţi marcante ale vieţii româneşti.

Importanţa Monetăriei Statului pentru ţara noastră este incontestabilă din punct de vedere cultural, social şi financiar. ”Monetele” şi celelalte produse fabricate în cadrul acestei instituții (bijuterii, obiecte de cult, medalii, insigne, decoraţii etc.) sunt purtătoare de sensuri şi simboluri, istorie şi cultură.

 

Baterea de monedă în România s-a dovedit a fi nu numai necesară dar și rentabilă din punct de vedere economic, reprezentînd totodată atributul independenței, suveranității și unității statale a României, pe plan politic.

Marcată de două repere esențiale: 24 februarie 1870 – inaugurarea primei Monetării în sediul de pe Șoseaua Kisselef și 20 decembrie 1935 – reînființarea Monetăriei Statului în sediul actual din Dealul Filaret, instituția noastră își îndreaptă acum atenția spre aderarea țării noastre la moneda Euro, urmând cursul firesc și ireversibil al alinierii statului român la principiile și valorile democratice ale Europei Unite.

 

Traversând veacurile, adaptându-se din mers la schimbările de orânduire social-economică și politică, făcând față cu brio tuturor provocărilor istoriei, putem afirma – pe drept cuvânt – că Regia Autonomă Monetăria StatuluiBate monedă. Face istorie. Din 1870”.