Ziua Monetariei

83 de ani de la reînființare… La Mulți Ani, Monetăria Statului!

 

Privilegiul baterii monedei, pe care îl exercită Statul prin Monetăria Statului, este o dovadă a existenței noastre, o mândrie a independenței noastre, a puterii noastre economice.” – C.C Teodorescu

 

Ziua Monetăriei Statului” este noul produs medalistic aniversar emis de instituția noastră, emis într-un tiraj fix de 100 de bucăți, în Anul Centenar al Marii Uniri.

Piesa prezintă următoarele detalii tehnice:

•           Material: bimetal – alamă și Argint 925‰,

•           Diametru:  50 mm,

•           Greutate Ag: 4 grame

•           Calitate: proof

Compus din medalie, broșură și cutie de prezentare, acest produs special poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei la prețul de 322 lei/ bucată, inclusiv TVA.

 

Monetăria Statului a demonstrat, pe parcursul celor aproape un secol și jumătate de existență, rolul și importanța acestei instituții în istoria țării. Istoria Monetăriei este marcată de două repere esențiale: 24 februarie 1870 – inaugurarea primei Monetării în sediul de pe Șoseaua Kisselef și 20 decembrie 1935 – reînființarea Monetăriei Statului în sediul actual din Dealul Filaret.

Cu aproape un secol şi jumătate de experienţă, Regia Autonomă Monetăria Statului doreşte să demonstreze încă o dată, aşa cum s-a dovedit şi după momentul înfiinţării, că este rentabil să produci monedă în ţară, atât din considerente economice, cât şi din raţiuni politice, baterea monedei în ţară promovând ideea suveranităţii şi unităţii statale.