Tehnologie

Etapele tehnologice ale fabricarii monedelor sunt urmatoarele :

- producerea sculelor de batere;

- producerea rondelelor;

- baterea propriu-zisa a monedelor.

Left Right

 

Producerea matritelor de batere incepe in Atelierul de Creatii cu macheta din ipsos, pe care o realizeaza, pornind de la un proiect, sculptorul-medalist. Macheta din ipsos, reproduce la o scara marita de citeva ori piesa finala, astfel ca, de talentul artistului depinde frumusetea viitoarei monede.

 

 

 

Dupa macheta de ipsos se toarna o copie din bronz sau rasina.

 

Dupa macheta din bronz sau rasina, se obtine o matrita pozitiv din otel, prin copiere si reducere simultana la scara, pe o masina speciala numita pantograf, care lucreaza dupa principiul asemanarii triunghiurilor. Un palpator urmareste relieful machetei, pe care il transmite, redus la scara finala a monedei, prin intermediul unei bare rigide, la un cutit de gravat, ce aschiaza in otel relieful piesei.

 

 

Matrita pozitiv este retusata cu maiestrie si rabdare de catre un gravor, care elimina defectele de prelucrare sau accentueaza unele detalii ale reliefului care nu au iesit din prelucrarea pe pantograf. In acesta faza se obtine designul final al piesei.

 

 

Dupa finisarea de catre gravor, matrita pozitiv se caleste, apoi se acopera cu un strat rezistent la uzura si se lustruieste cu pasta de diamant pina la obtinerea unei suprafete de batere de calitate superioara.

 

 

Cu pozitivul calit se preseaza pe o presa hidraulica un negativ martor. Cu acest negativ (calit si el in prealabil) se preseaza un pozitiv numit de lucru. Acest pozitiv se foloseste la presarea negativelor de lucru, cu care se vor bate piesele.

 

 

Monedele se fabrica prin stamparea rondelelor. Pentru fabricarea acestora se lamineaza, mai intii, prin treceri succesive, straifurile de banda. Din straifuri, rondelele se obtin prin decupare.

 

Pentru a usura curgerea materialului si a asigura umplerea corespunzatoare a reliefului in momentul presarii monedelor, rondelele se cordoneaza pe un utilaj special. Prin cordonare rondelele pot fi, daca e cazul inscriptionate pe cant. Dupa cordonare rondelele se degreseaza.

 

 

Rondelele cordonate se stampeaza cu negativele de lucru pentru a se obtine monedele. Stamparea se realizeaza pe prese speciale de mare productivitate, numite prese monetare.

 

 

Dupa stampare, monedele sunt controlate pentru a se evita patrunderea in circulatie a pieselor defecte, Monedele controlate se ambaleaza apoi in fisicuri in vederea livrarii.