Stefan Luchian

Regia Autonomă Monetăria Statului are onoarea și bucuria de a vă anunța că la sfârșitul lunii Februarie va lansa primul produs medalistic care face parte din programul medalistic al instituției noastre pe anul 2018, secțiunea Aniversări – Personalități și evenimente istorice: Pictori RomâniȘtefan Luchian – 150 ani de la naștere”.


“Întocmai ca toţi marii artişti ai lumii, Luchian este un pictor profund naţional, înzestrat cu o întinsă ştiinţă a tuturor înfăţişărilor ţării, a oamenilor ei. Vibraţia lui în faţa realitaţilor locale este adâncă şi răscolitoare şi focul simţirii trezeşte pe a noastră, pentru a ne face să pricepem mai bine lumea în care am trăit.” (Tudor Vianu)

Pentru arta și cultura românească, Ştefan Luchian este – alături de Nicolae Grigorescu și Ion Andreescu – unul dintre cei trei fondatori ai picturii române moderne; pentru tineri, este un model de sacrificiu şi pasiune în meseria aleasă.

Pe ultimii șapte ani din viața sa, încheiată prematur la doar 48 de ani, i-a trăit într-un purgatoriu permanent. În acest purgatoriu s-au plăsmuit cele mai sublime pasteluri care dăinuie în pictura românească și unele dintre cele mai superbe din pictura lumii. Boala îl împiedica să mai iasă din casă și să picteze peisajele pe care atât de mult le iubea însă, stând în fotoliu și cu pensula legată de mâna inertă, Luchian picta flori până la extenuare, singura lui rază de lumină în bezna în care trăia. Așai s-au zămislit splendidele lui naturi moarte cu flori… splendidele lui Anemone.

Întâlnirea emoționantă dintre Luchian și George Enescu, venit la marele pictor să-i cânte la vioară pentru a-i alina suferința, este redată de Tudor Arghezi, în toată strălucirea ei: „Luchian plângea, plângea de o emoție fericită. Mi-a povestit că venise noaptea o umbră cu pelerină, strecurată în odaia lui mută. Umbra a scos din pelerină o vioară și a cântat. I-a cântat două ore întregi, parcă o muzică din altă lume. Apoi, umbra și-a luat vioara și pelerina, s-a apropiat de patul răstignitului și i-a spus «Iartă-mă, te rog, sunt George Enescu».

Medalia ”Ștefan Luchian”  va fi comercializata intr-un tiraj de 100 de bucati – 60 piese realizate din aliaj de cupru si 40 de piese din argint 925/1000.

Caracteristicile tehnice complete si pretul produselor vor fi anuntate in momentul lansarii.

 

*imaginile afisate sunt cu titlu de prezentare si nu reprezinta produsul in forma sa finala.