Presedintia Romaniei

 

Președinția României la Consiliul UE

 

Pentru prima dată de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, România are privilegiul și responsabilitatea preluării și deținerii pentru o perioadă de șase luni: 1 ianuarie – 30 iunie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Monetăria Statului celebrează acest eveniment important prin lansarea pe piață  a primului produs medalistic, cuprins în Programul medalistic pe anul 2019, secțiunea Aniversări – Personalități și evenimente istorice: „Preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene”.

Președinția Consiliului UE – una din cele mai importante instituții ale Uniunii Europene – se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale Uniunii Europene și este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, Președinția trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru.

Prioritățile Președinției române se înscriu în sfera următorului motto: coeziunea, o valoare comună europeană, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență.

Programul Președinției se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, o Europă mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

De asemenea, Președinția va găzdui un summit la Sibiu de Ziua Europei, care va orienta dezbaterea privind viitorul Europei.

Deținerea poziției de Președinte a Consiliului Uniunii Europene reprezintă, pentru țara noastră, ocazia excepțională de a dovedi coeziunea la valorile europene și sprijinul cu privire la procesul de consolidare a proiectului european.

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:

• Aliaj: Argint 925‰                                                      • Aliaj: Cupru

- Diametru: 37 mm                                                          – Diametru: 37 mm

- Greutate: 22 grame

- Calitate: proof                                                                 – Calitate: proof

# Tiraj fix: 40 bucăți                                                       # Tiraj fix: 60 bucăți

 

Setul medalistic – compus din medalie, pliant și cutie de prezentare – poate fi achiziționat la prețul de 196 lei/ set, pentru medalia din argint și de 95 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

 

Dorim sa precizăm faptul că amânarea lansării pe piață a produselor care fac parte din Programul medalistic – 2019 s-a datorat neacceptării instituției noastre de a face niciun rabat de la calitate.

Vă mulțumim pentru înțelegere.