Medalie Ivan Aivazovski

Ivan Aivazovski (Ovanes Aivazian) născut la 17 [29] iulie 1817, în Crimeea, Feodosia  – a trăit o viaţă lungă, de aproape un secol.

Cariera sa a început sub influența filozofiei idealiste germane de la sfârșitul epocii romantismului și pentru un timp îndelungat a rămas fidel acestui curent, fără a acorda atenție schimbării cardinale a doctrinei estetice ce avea loc la mijlocul secolului al XIX-lea. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea Aivazovski a redevenit relevant, anticipând curentul simbolist.

 

 

Pe parcursul întregii vieți Aivazovski a pictat aproximativ 6 mii de picturi cu tematică marină, dar cea mai faimoasă dintre acestea este “Al nouălea val”. Istoria creării acestei capodopere ne permite să ne apropiem de înţelegerea principiilor de bază ale picturii artistului peisajelor maritime și deschide secretele studioului său de artă.

 

Pentru a reda peisajul din memorie, trebuia să lucrez foarte repede, astfel încât să nu piardă impresia iniţială a celor văzute. Din acest motiv, Aivazovski picta timp de câteva ore, uneori câte 12 ore fără pauză, și nu îi înțelegea pe artiștii care lucrau luni sau chiar ani la picturile lor. “Al nouălea val” a fost pictat în 11 zile. “Nu plec de lângă pictură până nu spun tot ce am de spus”- zicea el. Tehnica pe care o avea în pictarea valurilor era surprinzătoare pentru cunoscătorii de pictură: el putea reda mișcarea și valul aproape transparent. Efectul de transparență era atins prin utilizarea tehnicii de glazurare – aplicarea straturilor subţiri de vopsea unul peste altul. Criticii numeau virtuozitate tehnica lui de glazurare.

 

Medalia celebreaza 200 de ani de la nasterea pictorului rus si este prezentata intr-o cutie de lemn avand urmatoarele caracteristici tehnice:

Aliaj: tombac argintat

Diametru: 80 mm

Finisaj: patinata

Pret: 120 lei (tva inclus)