Lupul Cenusiu

Umbra sură a hăţaşurilor celor mai ascunse şi de nepatruns ale pădurii; călător neostenit, in stare să bată şapte poşte intr-o noapte de căutări; colţi aprigi, sfâşiind şi hăcuind orice; ochi galbeni, înfiorând întunecimile cu sticlirile jăratecului lor. Vara – singuratic – nu-l prea bagă nimeni în seamă; iarna – în haiticuri – răspândeşte groaza prin păduri şi peste câmpuri, stârnind istorisirile şi-nchipuirile de la gura sobei. Hoinar desăvârşit – azi aici, mâine aiurea – îşi schimbă părul, dar năravul ba. Neîncrezător, cu toate simţurile nespuse de agere, grea şi rară dajdie la puşcă” – Eugen Jianu.

Misterios și singuratic, lupul cenușiu este o specie amenințată cu dispariția la nivel mondial. Secole la rând, oamenii l-au vânat fără milă, fiind considerat un animal malefic și dăunator.

Supranumit ”sanitarul pădurii” deoarece se hrănește cu animale bolnave sau leșuri, lupul este foarte important pentru sănătatea faunei.

În prezent, lupii au rămas doar o amintire în majoritatea statelor din Europa. România a rămas singura țară europeană în care mai traiesc circa 3.000 de lupi.

Monetăria Statului dedică noul produs medalistic ”sanitarului pădurii”Lupul Cenușiu, încercând să atragă atenția asupra acestui nobil animal aflat în prag de extincție.

Produsul – compus din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi achiziționat de cei interesați la prețul de 721 lei/ bucată, inclusiv TVA, pentru medalia din argint și la prețul de244 lei/ bucată, inclusiv TVA, pentru medalia din aliaj de cupru.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

  • Aliaj: Argint 925‰
  • Aliaj: Cupru
-          Diametru: 60 mm -          Diametru: 60 mm
-          Greutate: 166 grame -
-          Calitate: patinată -          Calitate: patinată
-          Tiraj fix: 25 bucăți -          Tiraj fix: 75 bucăți