Octav Bancila

Produsul medalistic comemorativ Octav Băncilă, lansat de Monetăria Statului, dorește să atragă atenția asupra operei de o incontestabilă valoare înfăptuită depictorul răscoalelor de la 1907.

Octav Băncilă este artistul atașat celor mulți și exploatați, opera acestuia fiind alcătuită din patru mari tematici care au îmbogățit pictura românească: tematica țărănească, tematica proletariatului, tematica țigănească și tematica evreiască.

Prin ilustrarea Răscoalei țărănești din 1907, artistul Băncilă a modificat total iconografia țăranului existentă până atunci. Momentul 1907 s-a constituit într-o sursă de inspirație pentru curentul realismului socialist, rezultatul obținut fiind un melanj între duritatea artistică a lui Băncilă și idilicul reprezentării lui Nicolae Grigorescu.

În plus față de tematicile care l-au consacrat în arta plastică românească, Octav Băncilă a creat numeroase portrete, naturi statice, tablouri cu flori și peisaje, toate aceste făcând deliciul caselor de licitații contemporane.

Pictura lui Băncilă se înscrie în tradiția militantă a culturii românești, tradiție pe care a ilustrat-o cu opere de o valoroasă ținută artistică.

Octav Băncilă – produs premium al Monetăriei Statului – este format din medalie, broșură și cutie de prezentare și poate fi achizitionat de iubitorii de artă la următoarele prețuri (care includ cota TVA): 765 lei/ bucată, pentru medalia din argint și 250 lei/ bucată, pentru medalia din aliaj de cupru.

Caracteristici tehnice medalie ”Octav Băncilă”:

  • Aliaj: Argint 925‰
  • Aliaj: Cupru
-          Diametru: 60 mm -          Diametru: 60 mm
-          Greutate: 178 grame -
-          Calitate: patinată -          Calitate: patinată
-          Tiraj fix: 50 bucăți -          Tiraj fix: 50 bucăți