Crucea voinicului

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Hepatica transsilvanica – floare de o deosebită gingășie este o varietate întâlnită doar în România, în interiorul arcului Carpatic. Această specie endemică, declarată monument al naturii, face parte din familia Ranunculaceae și poartă denumirea de Crucea voinicului, Trei crai sau Popâlnicul.

Asemenea florilor de colț, ”Crucea voinicului” este foarte rară și iubește pantele montane greu accesibile.

Spre deosebire de alte flori îndrăgostite de lumina soarelui, Crucea voinicului preferă umbra pădurilor de fag și de molid. Aceste delicate flori înfloresc primăvara, în lunile aprlie – mai însă cele mai grăbite încep să năpădească cu frumusețea lor văile umbroase și zilele mohorâte ale sfârșitului de februarie.

În tradiția populară, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Dragobetelui, femeile din unele sate din vestul țării erau convinse că dacă se spălau cu fiertură de popâlnic, aveau părul bogat și sănătos tot anul.

Produsul medalistic, format din medalie, pliant și mapă de prezentare, poate fi achiziționat de la magazinul nostru din Bdul Ion Mihalache 119  sau de la sediul central al instituției noastre la prețul de 200 lei/ bucată (inclusiv TVA).

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:

Aliaj: Argint 925‰

Diametru:  30 mm

Greutate:  13 grame

Calitate: proof

Tiraj fix:  100 bucăți