Brandusa de munte

 

Brânduşa de munte (Crocus vernus)

Monetăria Statului are bucuria de a face cunoscut tuturor celor care sunt împătimiți de frumusețile naturale ale României că va lansa, pe tot parcursul anului 2018, produse medalistice care doresc să evoce și să popularizeze  variatele și grandioasele priveliști oferite de natură și, în același timp, să atragă atenția asupra necesității conservării biodiversităţii unice de care se bucură țara noastră.

În perioada actuală, problema conservării biodiversităţii devine din ce în ce mai acută, din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. În acest context, menţinerea biodiversităţii este necesară, nu numai pentru asigurarea vieţii în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare, deoarece ea păstrează echilibrul ecologic regional şi global, garantează regenerarea resurselor biologice şi menţinerea unei calităţi a mediului necesare societăţii.

Covorul violet pe pajiştile montane

Primul produs medalistic din programul medalistic pe anul 2018 al Monetăriei, secțiunea Flora și Fauna României, a fost lansat. ”Brândușa de munte” este o plantă perenă cu flori dintre cele mai atrăgătoare ca înfățișare și culoare, oferind ochiului o adevărată desfătare. Întinsele covoare de brânduşe aşternute primăvara de timpuriu, printre ultimele petice de zăpadă, încântă privirea turiștilor prin gingășia și coloritul lor.

Brânduşa scoate capul din zǎpadǎ în lunile friguroase, martie-aprilie, şi înfloreşte pânǎ în luna mai, dar şi toamna târziu. Floarea de culoare mov, violet sau albǎ o întâlnim în Carpaţii Occidentali, în zona muntoasǎ a Apusenilor.

Aceste splendide flori trebuie apreciate de fiecare dintre noi și, pe această cale, vă rugăm să nu rupeți aceste suave plante.

 

 

Produsul medalistic, format din medalie, pliant și mapă de prezentare, poate fi achiziționat de la magazinul nostru din Bdul Ion Mihalache 119  sau de la sediul central al instituției noastre la prețul de 200 lei/ bucată (inclusiv TVA).

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:

Aliaj: Argint 925‰

Diametru:  30 mm

Greutate:  13 grame

Calitate: proof

Tiraj fix:  100 bucăți